Claes van der Asseldonck Wellen van der Asseldonk Jacob Matheus Jacobszn Jacob Hendrick Jacobszn


Johanna GeerdinaWoonplaats: Veghel

Geboren: in 1889
	Vader: Antonius, zoon van Johannes Theodorus van Asseldonk
	Moeder: Francina, dochter van Johannes van Boxtel

Overleden: in 1943

Gegevens:

1.
Johanna Geerdina werd op 3 januari 1889 in Veghel geboren.
(Bron: PA Veghel)

2.
Haar roepnaam was Jans.
(Bron: schriftelijke mededeling in januari 2003 van Gerard van Asseldonk, zoon van haar broer Lambertus)

3.
Tussen 1892 en 1921 was ze enige tijd dienstbode bij Antonius Vissers in Veghel aan het Ven.
(Bron: NAA Veghel, bevolkingsregister)

4.
Van 28 maart 1912 tot 15 september 1916 woonde ze in Uden.
(Bron: NAA Veghel, bevolkingsregister)

5.
Ze trad in het klooster te Veghel. Haar kloosternaam was zuster Solana.
(Bron: haar bidprentje, zie hierna)

6.
Zij is tot 1922 in Veghel in het klooster geweest en vervolgens tot 1932 in Wanroy. Vanaf 1932 tot haar dood in 1943 was zij in het klooster in Zeeland. Zij heeft waarschijnlijk een opleiding tot kok mogen volgen, want zij is vrijwel haar gehele kloosterleven kok geweest.
(Bron: Gerard en Annemarie van Asseldonk, Toon & Sijn van Asseldonk. Het dunne draadje met een omvangrijke buit. (Veghel 2005) 46.)

7.
Haar 25-jarig kloosterjubileum heeft zuster Solana in 1941 tegelijk gevierd met haar zus, zuster Francina. Door collega zusters in Veghel in Veghel is toen speciaal voor dit dubbel jubileumfeest een "Asseldonk" lied gemaakt. Jammer genoeg is de complete tekst niet meer te achterhalen. Tonnie van Kleef-VanAsseldonk heeft diep in haar geheugen gravend de eerste twee coupletten opgeschreven.

   Gasten zit toch niet te dromen
   wees nu wakker fris en blij.
   't  heerlijk feesttij is gekomen,
   't maakt ons Heise harten blij.
   Asseldonken Compagnie
   die vergaan voor eerst nog nie.
  
   Is het goud dan gekomen,
   over 25 jaar.
   Ik zie de golf naar Veghel stromen
   van de Asseldonkse schaar.
   Asseldonken Compagnie,
   die vergaan voor eerst nog nie.

  
(Bron: Gerard en Annemarie van Asseldonk, Toon & Sijn van Asseldonk. Het dunne draadje met een omvangrijke buit. (Veghel 2005) 46, 63.)


8.
Op 26 augustus 1943 is zij in Veghel in het ziekenhuis gestorven. Waaraan zij op zo'n jonge leeftijd is overleden is niet bekend, wel dat zij is gestorven tijdens of direct na een operatie.
(Bron: Gerard en Annemarie van Asseldonk, Toon & Sijn van Asseldonk. Het dunne draadje met een omvangrijke buit. (Veghel 2005) 46.)

9.
Haar bidprentje schrijft o.a.: 'Bid voor de Ziel van Zaliger de eerw. zuster Ma. Solana van O.L.Vr. van Altijddurendebijstand (Johanna van Asseldonk). Lid van de Congregatie der Zusters Franiscanessen van de Onbevl. Ontv. der H. Moeder Gods te Veghel. Geboren te Veghel: 3 Januari 1889; het kloosterkleed ontvangen: 16 Mei 1916; geprofest: 26 Augustus 1920. Overleden in het St. Joseph-ziekenhuis te Veghel, voorzien van de laatste Sacramenten, 26 Augustus 1943. Wat is het sterven zoet, als men een groot geloof heeft, een vaste hoop, een vurige liefde. (..) Dierbare Moeder, Broers en Zusters wilt niet over mij treuren, want ik ben gekomen tot het allerzoetste Hart van Jezus, en het is mij goed hier te zijn. (..) Gij vooral beminde Zusters, gedenkt mijner in Uwe gebeden.'

Afkortingen Historische sites