Claes van der Asseldonck Wellen van der Asseldonk Jacob Matheus Jacobszn Jacob Hendrick Jacobszn

Familie van Hendrik van Asseldonk

 Hendrik in ca. 1940

Woonplaats: Erp

Beroep: boer

Geboren: in 1851
	Vader: Johannes, zoon van Hendrik Martinus van Asseldonk
	Moeder: Wilhelmina, dochter van Delis Biemans

Overleden: in 1943

Gehuwd in 1880 met: Wilhelmina, dochter van Johannes van der Steen

Kinderen:

- 1881: Wilhelmus
- 1882: Johanna Maria
- 1883: Henrica
- 1884: Josina
- 1885: Hendrick
- 1886: Johanna Maria
- 1887: Adriana
- 1889: Ardina
- 1891: Adrianus
- 1892: Antonius Henricus
- 1894: Lamberdina

Gegevens:

1.
Hendrik van Asseldonk werd op 21 november 1851, om 6.00 uur 's morgens in Erp geboren.
(Bron: NAA Erp, burgerlijke stand)

2.
Hendrik, landbouwer, trouwde op 1 mei 1880 in Erp met Wilhelmina van der Steen. De bruid woonde in Erp en was op 18 februari 1851 in Erp geboren als dochter van Johannes van der Steen en Johannes van der Velden.
(Bron: NAA Erp, burgerlijke stand)

3.
Driek van Asseldonk trouwde met Wilhelmina van der Steen, 28 jaar oud, en woonde in het huis van haar vader op den Dijk, Hannes van der Steen, die voorlopig nog bij hen bleef wonen. Haar moeder was het jaar van te voren gestorven. Hannes had nu een jonge knecht op zijn boerde­rij. Die boerderij was in '53 of '55 door zijn vader, op de Bolst, gekocht.
(Bron: Familiekroniek Van Dooren en Van Asseldonk, A. van Dooren 1990)

4.
Het echtpaar woonde in Erp aan de Dijk. Huidig adres: Hezelstraat 11, Erp.
(Bron: mondelinge mededeling van Harrie van Asseldonk, zoon van Adrianus, kleinzoon van Hendrik)

5.
De boerderij op den Dijk was van het Saksische of kortgeveltype, met de voordeur aan de eindgevel en inwendig ook iets andere inrichting als bij het langgevel­type. Opzij stond tegen het voorhuis nog een botermolen aangebouwd, gedreven door een hond. De gevel voor, oorspronke­lijk van zwarte vuurstenen, is vernieuwd, het huis is aan het schuureinde ook verlengd.
(Bron: Familiekroniek Van Dooren en Van Asseldonk, A. van Dooren 1990)

6.
1899: Jan-oom, dit jaar 45, trouwde nog. Vader Hannes ging toen met (Mieke) tante in de straat wonen bij Mieke van Asseldonk, zijn nicht.
(Bron: Familiekroniek Van Dooren en Van Asseldonk, A. van Dooren 1990)

7.
Een bijzonder werk op den Dijk was: het vlas. Ongeveer 1/4 ha bezaaid. Na het hooien het blauw­bloemige vlas geplukt, met bosjes op de grond gedroogd, thuis dan gereept (om de vruchten er af te trekken, voor zaad ook), dan 3 tot 4 weken geroot in een ven en weer gedroogd. In de winter in hete oven, dan gebraakt of (la­ter) met machine gezwingeld, en gehekeld. Het "werk" werd opgesponnen voor later blauw geverfde linnen werkkielen. Het gehekelde vlas in de winter verder met twee spinnewielen gesponnen, door Moeder en Jana of Sien. Er waren in Erp maar drie boeren die zelf hun vlas sponnen. Het garen werd op grote klossen gehaspeld, gekookt met potas, en dan naar de wever gebracht in Gemert. Het kwam dan terug als linnen. Nog grijs, werd het wit gemaakt in potaskuipen: in twee kuipen elk 60 el van een meter breed. Daar­bij nog 30 el blauwgeverfd in Gemert. Zo was er elk jaar een waardevolle oogst linnen, de vrucht van veel werk. Het behoor­de tot de uitzet bij het trouwen: ieder een hoop linnen: lakens, hemden, tafellakens, ook met bloemkes geweven, handdoeken. Wel om fier op te zijn: te kunnen zeggen: "eigen werk". Zo het vlaswerk 1905-1913.
(Bron: Familiekroniek Van Dooren en Van Asseldonk, A. van Dooren 1990)

8.
1907: Dorsmachine aangeschaft. Daarvoor heeft ook Sien en Marie nog meegedorst met de vlegel. Of het werken er in zat! Nu, dat hebben wij ook nog kunnen zien.
(Bron: Familiekroniek Van Dooren en Van Asseldonk, A. van Dooren 1990)

9.
15 september 1913: Grootmoeder in Erp overleden. Ze was 63 jaar oud. Met Nieuwjaar nog een beslag gehad. De laatste tijd hadden ze een meid. Ze was dan eigenlijk ook niet goed meer geweest. Daarvoor ook al jaren ziekelijk geweest, de laatste 10 jaren dikwijls iets gemankeerd, niet bestand tegen warmte en kou, zwak altijd geweest aan het hart, toch eigenlijk altijd een zwaar leven gehad met alle huiswerk en plicht. Heeroom, frater in St. Agatha, deed nu zijn Plechtige Professie waar hij voorstond een paar dagen later, de 17de, terwijl zijn moeder boven aarde stond, werd de Orde van het H. Kruis opnieuw plechtig zijn Moeder in het kloosterleven. Voor de begrafenis in Erp werd haar kleizoon Antoon ook meegenomen op de arm. Thuis werd hij in een hoge wieg gelegd of in een hoge wagen voortgereden.
(Bron: Familiekroniek Van Dooren en Van Asseldonk, A. van Dooren 1990)

10.
Hendrik overleed te Erp op 30 augustus 1943.
(Bron: schriftelijke mededeling van Walter van Asseldonk uit Canada d.d. 11 november 2003)

Afkortingen Historische sites