Claes van der Asseldonck Wellen van der Asseldonk Jacob Matheus Jacobszn Jacob Hendrick Jacobszn

Familie van Franciscus van Asseldonk
Woonplaats: Mariaheide

Beroep: landbouwer

Geboren: in 1931
	Vader: Johannes, zoon van Antonius Johannes van Asseldonk
	Moeder: Johanna de Mol

Overleden: 2009

Gehuwd in 1957 met: Wilhelmina Rovers

Kinderen:

- 1958: Johan
- 1959: Henk
- 1960: Albert
- 1961: Sjan
- 1963: Louis
- 1964: Ria
- 1965: Wilma
- 1971: Lucy
- 1977: Piet

Gegevens:

1.
Franciscus (roepnaam Frans) werd op 21 juni 1931 geboren als zoon van Johannes van Asseldonk en Johanna de Mol.
(Bron: Gerard en Annemarie van Asseldonk, Toon & Sijn van Asseldonk. Het dunne draadje met een omvangrijke buit. (Veghel 2005) 55.)

2.
Frans heeft altijd op het stamhuis geboerd. Eerst samen met zijn vader.
(Bron: Gerard en Annemarie van Asseldonk, Toon & Sijn van Asseldonk. Het dunne draadje met een omvangrijke buit. (Veghel 2005) 60.)

3.
Op 3 juli 1957 waren Hannes, Frans, Jo en de 16-jarige Wim van Boxmeer, een broer van An van Boxmeer die later met Piet van Asseldonk, een broer van Frans, getrouwd is, op het land aan het hooien. Hannes en Jo waren aan het harken, terwijl Frans en Wim hooi op ruiters aan het zetten waren. Zij waren met hun gaffels met een volle ruiter bezig toen plots en geheel onverwacht de bliksem op de gaffel van Wim insloeg. Zowel Frans als Wim vielen neer en waren beiden buiten bewustzijn. De snel te hulp geroepen dokter kon echter bij Wim van Boxmeer alleen nog maar de dood constateren. Dit gebeuren heeft uiteraard grote indruk gemaakt, vooral bij Frans die luttele seconden voor de inslag op de plaats was waar Wim tijdens de inslag stond. De verslagenheid was niet alleen bij de direct betrokkenen maar in geheel Mariaheide zeer groot. Vrij snel daarna was Frans met zijn a.s. bruid Mien op het kersenfeest in Uden. Het kersenfeest werd afgesloten met vuurwerk. Bij de eerste knal en lichtflits hebben zij zich, op verzoek van Frans, direct verwijderd en zijn naar huis gegaan. De confrontatie was nog te groot.
(Bron: Gerard en Annemarie van Asseldonk, Toon & Sijn van Asseldonk. Het dunne draadje met een omvangrijke buit. (Veghel 2005) 60-61.)

4.
Op 19 november 1957 trouwde hij met Wilhelmina (roepnaam Mien) Rovers. De bruid was op 2 maart 1935 geboren.
(Bron: Gerard en Annemarie van Asseldonk, Toon & Sijn van Asseldonk. Het dunne draadje met een omvangrijke buit. (Veghel 2005) 55.)

5.    
In 1957, het jaar van zijn huwelijk, heeft hij de boerderij overgenomen. Ook heeft hij nog 10 jaren een kersenboomgaard gehad, maar deze is in 1967 opgeruimd.
(Bron: Gerard en Annemarie van Asseldonk, Toon & Sijn van Asseldonk. Het dunne draadje met een omvangrijke buit. (Veghel 2005) 60.)

6.
Adres op 6 november 2003: Fr. van Asseldonk (landbouwer), Hoge Dries 13, 5464WG Veghel.
(Bron: mondelinge mededeling van Mien Rovers d.d. 3 december 2003; KPN telefoongids d.d. 6 november 2003)

7.
Zijn bidprentje schrijft: Ter herinnering aan Frans van Asseldonk, geboren op 21 juni 1913 te Veghel, overleden 8 december 2009 te Veghel, echtgenoot van Mien van Asseldonk - Rovers.

Ons pa groeide op in een gezin met 5 broers en 6 zussen. Hij wilde graag boer worden en had het geluk dat hij de ouderlijke boerderij over kon nemen. Samen met ons mam heeft hij 9 kinderen gekregen. Wat hebben ze daar hard gewerkt, voor ons en de boerderij. Onze pa zei dan ook wel eens: "de eerste 25 jaar van ons huwelijk hebben we niet veel stoelen versleten," En dat was ook zo, werken op de boerderij en zorgen voor ons, was zijn lust en zijn leven. 16 Jaar geleden werd het tijd om het rustiger aan te doen en gingen ze verhuizen naar de straat, want daar hadden ze een huis gebouwd op D'n Hoge Dries.

Hij was blij dat ons Lucy en Mark het ouderlijk huis overnamen, zo kon hij nog vaak op z'n fiets terug naar de achterhei naar de boerderij en bij onze Henk gaan helpen met de koeien en varkens en werken in de moestuin. Van de 16 kleinkinderen heeft hij erg genoten, wat zaten de kleintjes graag bij jou op schoot. Je was altijd belangstellend en jij stond altijd voor ons klaar. Jullie intense leven samen met je gezin werd dan ook een paar jaar geleden bekroond met het 50-jarig huwelijksfeest..

Ons pa was een echt buitenmens, hij hield van fietsen en wandelen. Maar ook kaarten, biljarten en dansen deed hij met plezier. Maar de dag begon altijd met eerst een uurtje sporten. Maar pa, helaas werd je een paar weken geleden in het ziekenhuis opgenomen. Daar ging je gezondheid steeds verder achteruit en ben je dinsdagmnorgen in het bijzijn van ons ma en alle kinderen vredig ingeslapen.

Lieve Pap, wat zullen wij je wijze woorden, goede raad en je prachtige verhalen missen. Wij zijn nu heel verdrietig, maar ook dankbaar voor wat je voor ons betekend hebt. Pap, je was een schitterend mens, rust zacht. Wij zullen goed voor ons mam zorgen.
Bedankt voor jullie medeleven, Mien van Asseldonk, kinderen en kleinkinderen
 

Afkortingen Historische sites