Claes van der Asseldonck Wellen van der Asseldonk Jacob Matheus Jacobszn Jacob Hendrick Jacobszn

Familie van Theo van Asseldonk

Op de foto: Theo en zijn vrouw 




Klik op de foto voor een grotere weergave.

Woonplaats: Vlijmen

Beroep: 

Geboren: in 1929
	Vader: Leonardus van Asseldonk
	Moeder: Maria Althof

Overleden: in 2003

Gehuwd in 1953 met Maria Vrijhoeven

Kinderen:

- 1954: Lenie
- 1956: José
- 1958: Mari
- 1960: Gerard
- 1962: Els
- 1964: Hans

Gegevens:

1.
Theodorus Adrianus (roepnaam Theo) werd op 12 januari 1929 in Vlijmen geboren als zoon van Leonardus van Asseldonk en Maria Althoff.
(Bron: schriftelijke mededeling van zijn dochter Els d.d. 15 oktober 2003)

2.
Theodorus Adrianus werd in 1939 in Vlijmen gevormd.
(Bron: PA Vlijmen)

3.
Hij trouwde op 11 juni 1953 met Maria (roepnaam Riet) Vrijhoeven. Hij was in 1979 brandweercommandant in Vlijmen, Wolput.
(Bron: mondelinge mededeling in 1979 van zijn tante Anna Maria van Asseldonk)

4.
Theo van Asseldonk en Riet Vrijhoeven 50 jaar getrouwd
Door Wiebrand van de Beld
"Geen liefde op het eerste gezicht".
Hoewel het verenigingswerk voor EHBO, jeugdvakantiewerk, jeugdnatuurwacht en de brandweer al enkele jaren achter hen liggen, zijn de herinneringen daaraan nog het meest aanwezig. Dat kan ook niet anders als je zoals Theo van Asseldonk geridderd bent voor onder meer 40 jaar dienstverband bij Schoonen installatiebedrijf. Daarnaast heeft hij als een van de weinigen in Vlijmen een speld gekregen van de Barmhartige Samaritaan voor zijn bewezen diensten bij de EHBO (ruim 25 jaar) en onlangs nog een Oorkonde met speld van de Jeugdnatuurwacht voor alle verrichte activiteiten. "Het enige wat ik erg jammer vind is dat mijn vrouw nooit een dergelijke erkenning heeft gekregen, terwijl ik zonder haar steun al deze activiteiten nooit had kunnen doen. Zij stond altijd klaar en heeft vele, vele avonden alleen moeten doorbrengen om mij daarmee de ruimte te geven", aldus de dankbare bruidegom.

Gouden echtpaar Van Asseldonk-Vrijhoeven: "Ik vind al die aandacht maar niks".
In de prachtig onderhouden tuin aan hun uitgebouwde woning aan de Eikenstraat in Nieuwkuijk wacht het -bijna- gouden echtpaar op de dingen die komen gaan. De foto wordt gemaakt onder voorbehoud dat ze er goed op komen te staan. Met name Riet heeft zo haar bedenkingen. "Ik vind al die aandacht maar niks, hoor", zegt ze, ondertussen honderduit pratend over alles wat er in het verleden heeft plaatsgevonden. Riet Vrijhoeven is geboren op 18 augustus 1929 in Vlijmen. De lagere school was bij de Zusters, maar erg goede herinneringen heeft ze daar niet aan. "Ik ging zoals velen toentertijd op klompen naar school. In de winter deden we er eerst gloeiende kooltjes in, even schudden en de klompen bleven heel lang lekker warm. Maar als er sneeuw lag, kreeg je van die ijsklonten eronder. Dat liep niet fijn, maar gaf ook overal water. In school mocht je van de zusters met de klompen aan niet de trap op, maar deed je ze uit, dan kreeg je weer natte voeten van het gesmolten ijs dat op de trappen achterbleef. Omdat ik dat niet wou doen, kreeg ik weer eens ruzie met een zuster, met alle gevolgen van dien", vertelt Riet, die na de lagere school zowel aan het werk ging (huishouding) als de naaischool volgde. Tot aan haar huwelijk met Theo heeft ze verschillende werkzaamheden verricht. Haar laatste werkadres was bij de baas van het bedrijf waar Theo werkte, de familie Schoonen. Daar hebben ze elkaar leren kennen. "Maar het was geen liefde op het eerste gezicht. Wel van Theo, maar ik had al een vriendje. Mijn ouders vonden dat maar niks en hebben er duidelijk op aangestuurd dat ik met Theo verder ging. Die keuze heb ik uiteindelijk ook zelf gemaakt. Mijn ouders hadden kennelijk een vooruitziende blik, want inmiddels kennen we elkaar 54 jaar en zijn we 50 jaar getrouwd. We hebben wel en wee in al die jaren gedeeld en spijt van de keuze voor Theo heb ik nooit gehad", aldus Riet.

Ridder
Theo van Asseldonk werd geboren aan De Akker in Vlijmen. Zijn lagereschooltijd kreeg niet de schoonheidsprijs. "Vooral in de 4e klas zat een frater die de pik op me had. Wat een etter was dat, zeg, en ik weet nog steeds niet waarom", vertelt Theo. Na de lagere school kreeg hij de gelegenheid om naar de ambachtschool te gaan in Den Bosch. "Afdeling KLZ: koper, lood en zink bewerken. Op mijn 15e jaar kwam ik in dienst bij Schoonen loodgietersbedrijf, een heel goede baas, sociaal voelend. Ik heb het er tot aan mijn VUT (op 59 jaar, WvdB) volgehouden. Op mijn 40e dienstjaar werd ik volledig onverwacht benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau in het zilver. Nee, niet alleen voor mijn dienstjaren bij Schoonen, maar ook voor mijn andere activiteiten bij brandweer, EHBO, jeugdnatuurwacht en jeugdvakantiewerk", zegt Theo met enige trots. En Riet? "Ik stond erbij en keek ernaar. Ik heb de uithuizige tijd van Theo, vooral ‘s avonds, altijd moeten invullen en weet zeker dat Theo nooit zover was gekomen indien wij als gezin
hem daarvoor niet de ruimte hadden geboden. Maar ja, daarvoor word je niet geridderd".

Theo mocht in 1989 gaan genieten van een welverdiende VUT. Ook werd zijn werkzame periode bij de Vlijmense brandweer afgesloten. Samen hebben Theo en Riet ruim 9 jaar naast de brandweerkazerne gewoond. "Dat betekende wel dat je altijd klaarstond, zowel bij echte calamiteiten als bij oefeningen. Maar ook als de groep terugkwam van een wedstrijd. Ik kon laat in de nacht of de volgende ochtend de troep weer opruimen". Pas na 2 jaar kreeg Riet daar een vergoeding voor. Maar daar bleef het niet bij. Omdat Theo altijd klaarstond voor de EHBO, kreeg hij na 25 jaar de speld van de Bramhartige Samaritaan. "Ik geloof dat hij de enige is in Vlijmen met een dergelijke speld", zegt Riet. "Tevens was Theo in de zomer bezig met het jeugdvakantiewerk en de jeugdnatuurwacht. Door al die bezigheden zijn we nooit toegekomen om zelf eens op vakantie te gaan. Ook was er voor mijn activiteiten weinig ruimte, zoals voor naai- en kooklessen, maar dat ging toen zo."

Sieraad
Tussen al deze activiteiten door werden 6 kinderen geboren, 3 dochters en 3 zonen. Inmiddels zij ze de trotse grootouders van 12 kleinkinderen. Het gouden echtpaar woont nu ruim 8 jaar met veel plezier in de Eikenstraat in Nieuwkuijk, zeker nadat hun woning prachtig werd opgeknapt en uitgebouwd. Helaas laat de gezondheid van beiden wat te wensen over, maar ondanks de pijnlijke knieën blijft Riet háár tuin onderhouden. Dat ze dat met grote deskundigheid doet, is duidelijk te zien. De tuin is een lust voor het oog en een sieraad voor de straat. "Het is echt jammer dat we in onze directe omgeving geen boodschappen meer kunnen doen. Zelfs een postzegel kun je er niet meer kopen. Dat betekent dat onze kinderen vaak de boodschappen voor ons doen. Heel fijn, zeker omdat het niet anders kan, maar ik zou het graag zelf nog willen doen", zegt Riet met spijt in haar stem.

Op 11 juni wordt het feest gevierd. Hoe en wat er allemaal geregeld wordt, weten de gouden bruid en bruidegom niet, maar het gonst in de Eikenstraat van geruchten. Zelfs dat de hele straat zal worden afgesloten. "Nou, wij wachten rustig af", aldus Theo en Riet van Asseldonk-Vrijhoeven.
(Bron: http://www.scherper.nl/scherper_2003/22/22asseldonk.htm d.d. 23 oktober 2003)

5.
Theo van Asseldonk overleed op 18 september 2003 in Vlijmen.
(Bron: schriftelijke mededeling van zijn dochter Els d.d. 15 oktober 2003)

Afkortingen Historische sites