Claes van der Asseldonck Wellen van der Asseldonk Jacob Matheus Jacobszn Jacob Hendrick Jacobszn

Familie van Maarten van Asseldonk


Woonplaats: Mariaheide, later in Vinderup (Denemarken)

Beroep: boer

Geboren: in 1975
	Vader: Antonius, zoon van Martinus van van Asseldonk
	Moeder: Adriana van Alem

Overleden: 

Gehuwd met: Rianne van Berkel

Kinderen:

Onbekend

Gegevens:

1.
Maarten werd op 8 december 1975 geboren als zoon van Antonius van Asseldonk en Adriana van Alem.
(Bron: schriftelijke mededeling in januari 2003 van Gerard, zoon van Petrus van Asseldonk)

2.
Hij werd geboren in Mariaheide, waar zijn vader een boerenbedrijf bezat.
(Bron: Udens Weekblad d.d. 14 maart 2001)

3.
Bericht in Udens Weekblad van 14 maart 2001
'Je wilt gewoon op een boerderij werken en leven'
MARIAHEIDE - "Het is niet pionieren, het is niet voor het geld", vertelt Maarten van Asseldonk uit Mariaheide. Met zijn vriendin Rianne van Berkel uit Eerde heeft de boerenzoon een melkveehouderij gekocht in Denemarken. 'Een hele stap', weet het stel, maar de wil een toekomst in de landbouw op te bouwen is groot: "Je wilt gewoon op een boerderij werken en leven, en in Denemarken zijn er meer mogelijkheden.

"Er zijn meer gegadigden", antwoordt Maarten (25) op de vraag waarom hij de boerderij thuis niet overneemt. "Bovendien zijn mijn ouders nog jong." Zijn toekomst ziet de HAS-ser in Denemarken waar hij samen met vriendin Rianne (24) een melkveehouderij heeft gekocht met 150 melkkoeien en 70 hectare land. Ook hebben ze er nog 14 hectare in pacht en 150 stuks jongvee. Het melkquotum vullen, kan straks met minder koeien, zo verwacht Maarten.

Vinderup
Maarten en Rianne praten al jaren over het buitenland. Ook gingen ze op veel plaatsen kijken waar er nog mogelijkheden zijn een boerenbedrijf te beginnen. Rianne: "Portugal trok gewoon niet en ook de mentaliteit in Frankrijk stond ons niet aan. In Canada zijn we ook vier weken geweest, maar de afstand is veel groter en ook het weer; Het is er of heel koud of heel warm. En het is ook duurder." Eijsing heet het kleine dorpje waar Maarten en Rianne wel gaan wonen. Vinderup is de iets grotere plaats in de buurt en ligt in Midden-Jutland in een toeristisch gebied met enkele fraaie meren. De gekochte melkveehouderij verschilt in opbouw niet veel van een Nederlandse boerderij, maar het landschap is wel heuvelachtig. "Glooiend", vindt Maarten. "Maar je kunt er met je trekker niet omvallen." Hij praat niet over emigreren, maar over 'verhuizen': "Als je de afstand gewend bent, is het geen vreemd land meer. De afstanden zijn nog om te rijden en je hoeft er geen vliegtuig voor af te spreken. Canada, dat is 'emigreren'".

Inburgeren
Maarten zag tijdens een stage in '96 dat er in Denemarken mogelijkheden waren: "Daar kun je nog starten. De banken financieren iets gemakkelijker en de overheid staat garant voor jonge starters, al moet je wel aan eisen voldoen als een goede opleiding en werkervaring. Maar men staat positief tegenover je en je bent welkom." De twee namen ruim de tijd voor dat ze daadwerkelijk een boerderij kochten. Maarten werkte vanaf mei bij een boer van Nederlands afkomst. Rianne deed hetzelfde vanaf augustus en ook gingen beiden halve dagen naar school om snel in te burgeren in de Deense samenleving. Ze kunnen zich al goed in de Deense taal redden en ook het land hebben ze leren kennen. Maarten: "Het is een gastvrij en sociaal land. Men is er praktischer en denkt iets logischer. We konden er gratis naar school en zijn er geen ziektekosten, ook niet als je als buitenlander in het ziekenhuis terecht komt. De btw is dan wel 25 %, maar daar krijg ook wat voor terug. De mensen zijn er ook rustiger, hebben minder stress. Men begint er 's morgens vroeger met werken, maar men stopt 's avonds ook eerder. De Denen gaan veel op vakantie en werken echt om te leven. Te laat komen op een feestje omdat je moest melken, kan er niet. De kosten om daarvoor een bedrijfshulp in te schakelen, moet je er maar voor over hebben." Rianne: "Het is er rustig en de natuur is mooi. Nederland lijkt meer mooie beekjes en sloten te hebben, maar er is overal een paadje naar gemaakt. Daar is er mr natuur."

Gok
De ouders van Rianne en Maarten gaan de eerste week mee naar Denemarken Ook voor hen is dat land steeds minder verder weg gaan voelen, ook al is het negen uur rijden naar Vinderup. Maarten: "De afgelopen maanden kwamen we naar huis als er iets was, verjaardagen, kermis, carnaval. Dat zal nu wel minder worden. Maar we hebben er z veel voor over om een boerderij te kopen en er iets van te maken. Het is een grote gok of juist helemaal geen gok. In Nederland is een boerderij overnemen ook een gok.

4.
Adres d.d. 3 november 2003: Martinus van Asseldonk, Vinderupvej 32, 7830 Vinderup, Denemarken.
(Bron: internet telefoongids Denemarken d.d. 3 november 2003)

Afkortingen Historische sites